Международният остатъчен механизъм, поел делата на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, не разреши на Радован Караджич да обжалва доживотната си присъда за геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна през 1992-1995 г., предаде Танюг.

Председателят на механизма Кармел Аджиус реши, че няма законни основания за обжалване на срока на присъдата и затова няма причини да назначи нов съдебен състав, който да разгледа жалбата.

Миналата седмица Караджич поиска формиране на съдебен състав, който да разгледа жалбата му за срока на присъдата. Според защитата на Караджич Апелативната камара е сгрешила, като е увеличила присъдата му на първа инстанция от 40 години затвор на доживотен затвор, защото не е имала предвид "практиката на съдилищата в бивша Югославия" и така е нарушила човешките права на подсъдимия.

През март 2016 г. първият президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич бе осъден на 40 години затвор за геноцид в Сребреница, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за 44-месечната обсада на Сараево, държане на заложници от мироопазващите сили на ООН и етническо прочистване, целящо прогонване на хървати и мюсюлмани от редица райони на Босна.

Присъдата бе обжалвана и на 20 март тази година Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм увеличи присъдата от 40 години на доживотен затвор.

Присъдата е окончателна, но подсъдимият все още може да изисква преразглеждането й, ако правният му екип намери някакви нови доказателства, които не са били представяни по време на процеса и могат да повлияят на окончателната присъда, посочва Танюг.