Президентът на САЩ Джо Байдън нарече китайския лидер Си Дзинпин "диктатор", предаде Ройтерс.

Това стана по време на прием в Калифорния с участието на дарители на Демократическата партия и в присъствието на журналисти. Байдън направи изказването ден след като държавният секретар Антъни Блинкън се срещна със Си по време на пътуване до Китай, което имаше за цел да намали напрежението между двете страни.

"Причината, поради която Си Дзинпин се разстрои много, е, че когато свалих този балон с два коша, пълни с шпионско оборудване, той не знаеше, че е там", каза Байдън, съобщава БТА.

"Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса", добави Байдън.

През февруари предполагаем китайски шпионски балон прелетя над въздушното пространство на САЩ. Този инцидент и размяната на посещения на американски и тайвански официални лица в последно време увеличиха напрежението между САЩ и Китай.

Не за пръв път Байдън прави такова гръмко изявление по време на приеми за набиране на средства - събития с ограничен брой присъстващи, на които няма микрофони и фотоапарати, отбелязва Франс прес. На подобна проява през октомври 2022 г. той заговори за опасност от ядрен "апокалипсис", който по думите му може да бъде предизвикан от Русия.

По отношение на неотдавнашната визита на Антъни Блинкън в Китай, американският президент каза, че ръководителят на американската дипломация е свършил "добра работа", но обясни, че ще е необходимо време за подобряване на двустранните отношения.

Американският държавен секретар беше в Пекин, за да размрази отношенията между двете страни, а след среща с Дзинпин заяви, че са получили уверението, че Китай няма да изпраща оръжия на Русия.