Дания потвърди днес, че изцяло ще спре използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" в имунизационната си кампания, предаде Ройтерс.

"Датската здравна служба реши да продължи ваксинацията срещу COVID-19 без препарата на "АстраЗенека", пише в нейно изявление.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между тази ваксина и много редки случаи на кръвни съсиреци. В същото време ресорният регулатор на ЕС подчерта, че рискът от смърт от COVID-19 е "много по-голям" от този да се почине от редките странични ефекти на препарата. Агенцията все пак остави на отделните страни да направят собствена оценка на рисковете и да решат как да използват ваксината, въз основа на местните условия, които варират в рамките на Европейския съюз.

Редица държави, включително Франция и Германия, подновиха използването на ваксината на "АстраЗенека" при някои възрастови групи, най-вече за хората над 50 или над 60 години.

Дания, с население от 5,8 милиона души, е в процес на отваряне на училищата, ресторантите, моловете и културните обекти, след като броят на новозаразените на денонощна база спадна до 500-600, спрямо няколко хиляди през декември.

Докато датският лекарствен регулатор съобщаваше решението си за ваксината на "АстраЗенека", директорът му припадна на пресконференцията и бе приет в болница.