Над десет страни решиха да преустановят употребата на ваксината срещу коронавирус на "АстраЗенека", която вече е поставена на десетки милиони хора в Европа, а други приеха възрастови ограничения, след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между ваксината на "АстраЗенека" и образуването на тромби в организмите на имунизираните с нея.

Италианските власти препоръчаха занапред препарата на "Астра Зенека" да се поставя само на хора над 60 години, предаде Ройтерс.

Здравният министър Роберто Сперанца взе това решение след консултация с експерти и представители на институциите, заяви днес на пресконференция с журналисти Франко Локатели, ръководител на Върховния здравен съвет на Италия.

Локатели подчерта, че на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината срещу ковид на "Астра Зенека", може да бъде поставена и втората доза. Италиански представители уточниха, че правителството препоръчва ваксината да не бъде поставяна на хора под 60 години, но не забранява поставянето й на хора от тази възрастова група.

"Всеки, който иска да бъде ваксиниран с ваксината на "Астра Зенека", може да се ваксинира с нея", заяви на същата пресконференция Джовани Реца, друг член на здравния съвет.

В Испания снощи решиха оксфордската ваксина да се поставя на хора между 60 и 65 години. Днес ще бъде взето решение дали на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината на "АстраЗенека", да бъде поставена и втора доза.

Белгия определи ваксината да се прилага само на лица над 55 години. Тази мярка ще бъде преразгледана след четири седмици, се уточнява в комюникето на междуведомствената конференция по обществено здравеопазване, на която се срещнаха министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук и колегите му от федералните провинции. За хората от 56 години нагоре ще продължат да се прилагат всички ваксини.

Подобна препоръка има и във Франция.

В Германия посочената възраст е над 60 години. Позицията на властите е, че ваксинираните под тази възраст с една доза на "Астра Зенека", могат да изберат друга ваксина за втората доза.

Двадесет и седемте страни членки на ЕС трябва да се координират и да говорят с един глас относно ваксината на "АстраЗенека" срещу коронавируса, за да не подхранват недоверието. Това заяви европейската комисарка по здравеопазването Стела Кириакидис, предаде Франс прес.

"От съществено значение е да следваме един координиран подход. Ние трябва да говорим в един глас в ЕС, за да подобрим общественото доверие относно ваксинацията", каза тя в туит.