Френските власти разрешиха хората под 55-годишна възраст, на които е поставена първа доза от Covid ваксината на "АстраЗенека", да могат да получат втора доза от друга ваксина, т.е. от тези на "Пфайзер/Байонтех" или "Модерна", които използват технология за инжектиране на информационна РНК.

Френските здравни власти предупредиха, че между двете ваксинации трябва да има интервал от поне 12 седмици, предава Ройтерс.

Здравният министър Оливие Веран каза, че това е предпазна мярка, която може да се развие с времето, докато се съберат допълнителни данни за ваксината на компанията "АстраЗенека".

Франция ще продължи да насърчава използването на ваксината на "АстраЗанека", добави той.

"Съвсем последователно е да се каже, че не препоръчваме ваксината на "АстраЗенека" на хората на възраст под 55 години и следователно, ако сте получили първата инжекция на тази ваксина и сте под 55 години, ще ви бъде предложена друга ваксина. Този ход е напълно логичен", посочи френският министър.

Той също така подчерта, че това е "предпазна мярка, а не изключителна мярка", уверявайки хората, че ще получат втората си инжекция навреме.

Франция е втората страна, която предлага алтернативни дози от друга ваксина на тези, които са получили като първа доза ваксината на "АстраЗенека" поради опасенията, че тази ваксина причинява кръвни съсиреци.

Постоянният комитет по ваксинация към института Робърт Кох (STIKO) заяви в четвъртък, че хората в Германия на възраст под 60 години, които вече са получили първата доза ваксина срещу Covid-19 на "АстраЗенека", ще трябва да бъдат имунизирани при втората доза с иРНК ваксина на "Пфайзер/Байонтех" или "Модерна".