Това е рядък случай сред китайските ръководни кадри, откакто президентът Си Цзинпин започна кампанията си за борба с корупцията преди пет години.

Генерал Чжан Ян, член на Централния военен съвет на Китайската народна република, се е обесил в дома си на 23 ноември, след като срещу него е започнало разследване за нарушаване на дисциплината и законите. Той е бил заподозрян, че е получавал подкупи и не е могъл да изясни на разследващите откъде се е сдобил със скъпи предмети.

Операцията срещу корупцията в Китай вече доведе до наказание за 1,5 милиона кадри на Китайската комунистическа партия от 2012 г., според официалните данни, отбеляза Синхуа, цитирана от БТА.

Китайският Централен военен съвет, ръководен от Си Цзинпин, е най-висшият политически орган в Китай, който упражнява контрол над въоръжените сили.

Светло бъдеще, но и тежки предизвикателства пред Китай >>

Пред делегатите на 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия на 17 октомври президентът Си заяви, че борбата с корупцията е укрепила позициите на ККП, като тази кампания вече е набрала огромна скорост. Си заяви, че към корупция вътре в партията не се проявява никаква толерантност.

След Мао приживе и Си беше вписан в устава на компартията >>