Съюзниците от НАТО ще обещаят да подкрепят Украйна по "необратимия път" към интеграцията и ще призоват Китай да прекрати подкрепата си за военните усилия на Русия срещу Киев, предаде Ройтерс, като се позова на чернова на официалното съвместно комюнике от срещата на върха на алианса във Вашингтон.

Китай се е превърнал в решаващ фактор за военните усилия на Русия в Украйна и Пекин продължава да представлява систематично предизвикателство за Европа и за сигурността, пише в черновата.

В документа е записано и че страните от НАТО възнамеряват да предоставят на Украйна минимално ниво на финансиране на стойност 40 милиарда евро през следващата година и да създадат механизъм за координиране на предоставянето на военно оборудване и обучение за Украйна, съобщава БТА.

В комюникето е включено обещание от страна на съюзниците да подкрепят Украйна по пътя ѝ към евроатлантическа интеграция, включително към членство в НАТО. Киев ще получи покана за членство в алианса, когато съюзниците решат, че условията са били изпълнени, се посочва още в него.

В документа се споменава и значимостта за НАТО на Индо-Тихоокеанския регион, тъй като развитията там директно влияят на евроатлантическата сигурност и алианса посочва, че приветства засиленото сътрудничество с партньорите в региона в подкрепа на Украйна.

В черновата се посочва и че алиансът е обезпокоен от развитието на китайските способности и действия в Космоса и се призовава Пекин да вземе участие в дискусии за ограничаване на стратегическите рискове. Съюзниците от НАТО също така изразяват готовност да поддържат канали за връзка с Москва за ограничаване на риска и предотвратяване на ескалация.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че към заключителната декларация могат да бъдат отправени критики за това, че тя не е достатъчно решителна или че не е достатъчно силна, но тя отразява настоящия консенсус на съюзниците от НАТО.

По думите на Науседа документът като цяло представлява положително развитие за Украйна, тъй като показва, че "процесът (по кандидатстване за членство) не е спрял и че той ще зависи от реформите, които Украйна извършва".