Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира рязко ескалиралото напрежението между Прага и Москва, след като чешките власти обявиха, че руски агенти от разузнаването са отговорни за експлозия във военни складове в Чехия преди 7 години, при която загинаха двама души.

"Беше пусната фалшива, очевидно фалшива новина за участие на руските спецслужби във взрива във военни складове в Чехия през 2014 година. По-рано чешките власти обвиниха за експлозията фирмата-наемател на складовете. Искам да подчертая, че това е враждебен ход. Но ние прекрасно разбираме, че за него има множество причини. Това безусловно е движение на Чехия по посока на американските интереси и в ущърб на собствените си национални интереси", заяви Захарова.

Късно снощи Москва обяви реципрочна мярка в отговор на експулсирането на 18 руски дипломати от Прага. До края на днешния ден Русия трябва да напуснат 20 чешки дипломатически представители.

В Чехия за издирване са обявени Анатолий Мишкин и Алексей Чепига. Предполага се, че двамата са част от спецотряда 29155 и са участвали в отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година и на бившия двоен агент Серегй Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 година във Великобритания.

А според чешки разследващи медии във взривения склад в Чехия е имало оръжия, собственост на Гебрев, които са били предназначени за Украйна. Целта на взрива била сделката да бъде предотвратена.