Москва обяви 20 служители на чешкото посолство за "персона нон грата", съобщи руското външно министерство. Чешките дипломати трябва да напуснат Русия до края на утрешния ден, 19 април.

Това е реципрочен отговор на изгонването от Чехия на 18 руски дипломати, идентифицирани като служители на разузнаването.

По-рано чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка беше призован в министерството на външните работи на Русия, където е бил уведомен за ответни мерки на Москва след решението на Прага да изгони руски дипломати от Чехия, предаде ТАСС.

"Сега бяхме информирани", каза той в отговор на въпрос дали е бил уведомен за ответни мерки в отговор на решението за руските дипломати, без да дава повече информация.

По-рано външното министерство на Русия заяви, че "не може да не се види американска следа в действията на Прага".

Наричайки решението на Прага "безпрецедентно", Москва критикува "голословните" и "абсурдни" обвинения срещу нейните дипломати.

Прага увери вчера, че разполага с "неопровержими доказателства", според които агенти на руското военно разузнаване ГРУ са замесени в експлозиите в чешки военен склад през 2014 г., при които загинаха двама души.

На 16 октомври 2014-а година, край Врбетице, на около 330 км от Прага, избухва склад с около 50 тона боеприпаси в него. Жертвите са две, разрушенията са сериозни. Причината за експлозията - неизвестна. Благодарение на усърдната работа на чешките власти обаче става ясно, че заподозрени за взрива са двама души, които са обявени за издирване. Прага вчера разпространи техни снимки - става дума за Анатолий Чепига и Александър Мишкин - агенти на руското военно разузнаване - ГРУ, които се предполага, че стоят зад отравянията на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 в София и на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, през 2018 година. Има информация, че Чепига и Мишкин са посещавали Прага и Острава в дните преди експлозията във Врбетице.

Чешкият премиер Андрей Бабиш обоснова днес решението за екстрадиране на 18 служители от руското посолство в Прага, заявявайки:

"Въз основа на ясни доказателства, събрани в разследването на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има достатъчно обосновани подозрения за намесата на служители от Главното разузнавателно управление, отдел 29155, при взривовете в складовете за боеприпаси в района на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверенна държава и трябва да реагира по необходимия начин на получените сведения в областта на сигурността".

Чехия е информирала НАТО и ЕС, че руснаците са замесени в експлозията, при която загинаха двама души. Въпросът ще бъде разгледан на среща на външните министри на ЕС в понеделник.

Според чешки разследващи медии има българска следа: в избухналия склад оръжия е съхранявал Емилиян Гебрев и целта на взрива е била да се провали предстояща сделка с Украйна. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти пред Би Би Си посочи също, че взривените боеприпаси били обект на сделка между украинската армия и български търговец на оръжие.

Ян Хамачек отложи пътуването си до Москва, планирано за утре. Под въпрос е и участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на чешка АЕЦ. А случващото се в Чехия ще бъде основна тема на видеоконферентния разговор на външните министри на ЕС, планиран за утре.