Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 година, е Емилиян Гебрев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало", каза Хамачек в интервю за в. "Лидове новини".

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, Хамачек отговори: "Така е. Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция.

"Случилото се не е било държавен тероризъм, било е атака срещу стока, притежание на български оръжеен търговец. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване на наша територия е абсолютно неприемливо“, заяви и премиерът Андрей Бабиш.

Компанията на Гебрев ЕМКО обаче отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея. Но прави впечатление, че в съобщението не се съобщава неговото име.

Хипотезата, че Гебрев е използвал чешки складове като депо за стари боеприпаси от страни от бившия Варшавски договор, които след това е транспортирал за Украйна, беше лансирана от бившия зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун пред украинската служба на Радио Свободна Европа.

Прага казва, че взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, обвинявани за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозията, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка. Вчера изгонените руски дипломати отлетяха за Москва.

"Видях изявлението на ръководителя на МВнР на Чехия, който заяви, че Прага няма намерение да разкрие на Москва всички детайли по разследването на взривовете в склада. Това е доказателство, че цялата тези история е измислица, грозен, отвратителен фейк", коментира говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Говорителката на руската дипломация разкритикува Чехия, че още в началния етап на публикуването на тази информация издига бариери, вместо да представи всички факти.

Междувременно чешкото правителство потвърди официално, че няма да покани руската компания "Росатом" да вземе участие в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала "Дуковани". Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек.

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

Русия обяви това обвинение за абсурдно. "Росатом" заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

"Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство", заяви компанията.

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в "Дуковани", собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. "Росатом" няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.