Чехия настоява да получи обезщетение от 50 милиона евро в рамките на преработен проект за двустранно споразумение с Полша по повод гигантската каменовъглена мина "Туров". Това заяви днес чешката министърка на околната среда Анна Хубачкова, предаде Франс прес.

Прага се оплаква от последиците за околната среда (от шума, праха, намаляването на подземните водни запаси), предизвикани от експлоатацията на тази лигнитна мина, работеща от 1904 г.

Мината е разположена в Югозападна Полша, на границата с Чехия и Германия, която също се оплаква от нея. Въпреки протестите на тези две страни през 2020 г. полското правителство продължи с шест години разрешението за експлоатация на "Туров".

Сезиран от Прага, Съдът на Европейския съюз разпореди през май 2021 г. работата в мината незабавно да спре поради вредоносните последици за околната среда.

През септември Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от 500 000 евро дневно, докато затвори мината. Варшава обаче отказа да плаща, заклейми "незаконната санкция" и заяви, че "Туров" е необходима с оглед енергийната сигурност на страната.

Хубачкова разговаря във вторник във Варшава с полската си колежка Анна Москва и съобщи в Туитър, че е готово "преработено проектоспоразумение с Полша за "Туров".

Хубачкова обясни за чешката агенция ЧТК, че Прага настоява за обезщетение в размер 50 милиона евро, а Полша смята да плати 40 милиона евро.

Според Хубачкова проектът ще бъде обсъден в сряда от чешкото правителство и преговорите с Полша ще продължат "в идеалния случай до края на януари".

Мината подсигурява доставките на около 7 процента от електричеството в Полша. Полската държавна енергийна компания ПГЕ (PGE), която я експлоатира, възнамерява да добива там въглища до 2044 година и да я разшири от 25 на 30 квадратни километра.