Чехия и Украйна планират съвместно заседание на своите правителства в Киев. Това би било първото посещение на значителен брой министри от една държава членка на ЕС и НАТО в Украйна от началото на руската инвазия, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

На срещата, предвидена за 31 октомври, двете правителства възнамеряват да обсъдят последиците от водената от Русия война и усилията за възстановяване на Украйна, каза в Прага чешки правителствен говорител, цитиран от Чешката осведомителна агенция (ЧТК). По думите му се очаква поне половината от чешките министри да участват в посещението.

В момента Чехия е ротационен председател на ЕС. Страната също така провежда редовни консултации с правителствата на редица държави, сред които Полша, Словакия и Израел.

Чешкият министър-председател Петър Фиала посети Киев през март заедно с полския премиер Матеуш Моравецки и тогавашния словенски министър-председател Янез Янша.

От началото на руската инвазия през февруари Чехия е предоставила на Украйна въоръжение на стойност над 170 милиона евро.