Доброволци в Чехия са осигурили на Путин подходящ подарък за рождения му ден на 7 октомври. Това каза саркастично министърката на отбраната на Чехия Яна Чернохова. Тя благодари на всички, които са участвали в инициативата, предаде ДПА.

Кампанията за набиране на средства в Чехия събра достатъчно пари за закупуване на модерен танк Т-72 за Украйна.

Говорейки за Путин, тя го нарече агент на КГБ, убиец и болен човек.

Само за около месец акцията набра 30 милиона чешки крони (1,2 милиона евро), казват нейните организатори, цитирани от БТА. В нея са се включили с дарения над 11 000 души. Кампанията се нарича "Подарък за Путин" и е била подкрепена от чешкото министерство на отбраната и от украинското посолство в Прага.

Организаторите на кампанията кръстили танка, закупен за Украйна със събраните пари, "Томаш" на името на първия президент на Чехословакия Томаш Гариг Масарик.

Министърката на отбраната на Чехия Яна Чернохова благодари на всички, които са участвали в кампанията и отбеляза саркастично, че те са осигурили на Путин подходящ подарък за рождения му ден на 7 октомври. 

Следващата стъпка в кампанията е събиране на пари за муниции за танка. Украинското посолство в Прага вече получи дарения от над 8,6 милиона евро.

В допълнение чешкото министерство на отбраната достави на Украйна оръжия и муниции на стойност 160 милиона евро от началото на руската инвазия.