Чехия е готова за спешна евакуация на своите военнослужещи, участващи в мисията на НАТО в Ирак, в случай на влошаване на ситуацията, заяви премиерът Андрей Бабиш, предава БТА.

Националният съвет за сигурност е обсъдил днес ситуацията в Близкия изток, съобщи той. "Нашият приоритет е безопасността на хората", подчерта премиерът и изрази задоволство, че ескалацията на напрежението в региона е била минимизирана и напрежението намалява.

"Надяваме се, че конфликтът между САЩ и Иран ще бъде решен по дипломатически път", заяви Бабиш.

Според външния министър Томаш Петържичек, който участваше в заседанието, чешките военнослужещи в Ирак, общо около 40 души, няма да напускат страната, съобщи агенция ЧТК, цитирана от Ройтерс. Петима чешки полицейски инструктори обаче напускат временно Ирак.

Началникът на чешката полиция Ян Швейдар съобщи в Туитър, че петимата полицаи ще напуснат Багдад и ще се завърнат в Чехия. Те ще бъдат изпратени отново в Ирак, когато обучението бъде подновено. По данни на местни медии в Ирак остават 13 чешки военнослужещи от силите за химическа защита, както и 24 сержанти и офицери от военната полиция, предаде ТАСС.