Появил се на пазара календар за стена с ликовете на най-различни висши нацистки фигури предизвика възмущение в Чехия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Търсенето на календара е толкова голямо, че тези, които си го поръчват, може да се наложи да чакат 14 дни за доставка, заяви днес онлайн магазинът на издателя "Наше войско" в Прага.

Календарът съдържа ликовете на Райнхард Хайдрих и Карл Херман Франк, и двамата - командири от СС, а също и на Йозеф Менгеле, доктора на концентрационния лагер Аушвиц.

Скрийншот: news.expats.cz

Федерацията на еврейските общности в Чехия заяви, че възнамерява да подаде жалба срещу издателя за пропагандиране на националсоциализъм и възвеличаване на военнопрестъпници - обвинения, които федерацията заяви, че са с по-голяма тежест от всякакви аргументи за свобода на словото.

Кристоф Изранг, германският посланик в Чехия, изрази възмущението си в Туитър.

"Стоки, които възвеличават най-големите престъпници в човешката история, се нещо нетърпимо. Не мога да си представя, че е възможно някой да произвежда, продава или купува подобен боклук. Радвам се, че (в Чехия), която толкова много е пострадала от нацистите, се породи дискусия дали това трябва да бъде толерирано повече", заяви той.

Вътрешното министерство в Прага реагира, като отмени отдаването под наем на площ за складови помещения на издателя, който на свой ред е бивше държавно издателство.

През април общинският съвет на Прага отмени отдаването под наем на площ за магазин на издателството и заяви, че предприема мярката от етични съображения.

В миналото издателят "Наше войско", което в превод означава "Нашата армия", предизвика възмущение с продажбата на чаши с лика на Хитлер. Тогава полицията не намери основания за повдигане на обвинения и прекрати случая.