"Бях болен. Не се чувствах наистина добре. Бях изтощен" - така президентът на САЩ Джо Байдън отговаря в интервю за ABC попитан за неубедителното си представяне по време на дебата с Доналд Тръмп на 27 юни.

На въпроса на журналиста Джордж Стефанопулос дали е гледал впоследствие запис на дебата с Тръмп, продължил 90 минути, 81-годишният демократ отвърна: "Не мисля".

Той определи представянето си по време на диспута като "лош епизод", намеквайки, че лошото му представяне се е дължало на недобра подготовка, изтощение и заболяване. Байдът каза, че вината за представянето му на дебата не е на никой друг, освен на него самия. Той нарече вечерта на диспута "лоша нощ".

"Това не е индикации за каквото и да е сериозно състояние. Бях изтощен", допълва той в излъчения откъс и казва, че не се е вслушал и в инстинктите си във връзка с подготовката за дебата.

"Чувствах се ужасно", разказва още Байдън с на моменти пресипнал, а понякога и заекващ глас. Той допълва, че лекарите тогава са му направили тест за COVID, но се оказало, че той не е заразен. "Просто имах наистина лоша настинка", добавя Байдън.

"Никой не е по-квалифициран от мен да бъде президент или да спечели тези избори", заяви още Байдън в интервюто, излъчено по ABC.

Президентът, атакуван за менталните си способности от противниците си след дебата с Тръмп на 27 юни, заяви, че длъжността, която заема, е равносилна на ежедневно подлагане на тест на когнитивните способности. Байдън каза това в отговор на въпрос на интервюиращия го журналист дали би се подложил на подобен тест или на независима медицинска оценка, която да покаже дали е годен за заемане на президентския пост.

"Всеки ден съм подложен на когнитивен тест. Всеки ден съм подложен на тестове", заяви Байдън. И настоя, че е в добра форма, отхвърли твърденията, че е немощен и на няколко пъти в интервюто избегна въпроса за възрастта му, отбелязва Асошиейтед прес.

Байдън допълни, че в момента неговите лични лекари оценяват състоянието му и добави, че те няма да се поколебаят да му кажат, ако нещо не е наред с него.

По време на интервюто Байдън заяви, че не вярва на допитванията, които дават предимство на неговия съперник Тръмп на национално ниво и в ключови американски щати, отбелязва Франс прес. Той заяви, че според него двамата са изравнени позиции. Когато журналистът му каза, че никога не е виждал президент да бъде преизбран при рейтинг на одобрение от 36 процента, Байдън заяви, че не вярва, че това е неговият личен рейтинг на одобрение.

"Ако всемогъщия Бог ми се яви и ми каже: "Джо, оттегли се от надпреварата", аз ще се оттегля, но той няма да ми се яви", каза още Байдън.

Интервюто продължи 22 минути и беше дългоочаквано след дебата от 27 юни.

Франс прес и БТА отбелязат, че по време на интервюто, Байдън е изглеждал по-малко енергичен, отколкото е бил по време на митинга в Медисън в щата Уинсконсин няколко часа преди това, на който той увери, че остава в предизборната кампания и че ще победи Доналд Тръмп.

Междувременно четвърти депутат от Демократическата партия в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ призовава Байдън да се оттегли от президентската надпревара, предаде Ройтерс.

Конгресменът Майк Куигли заяви: "Г-н президент, вашето наследство вече е установено. Ние ви дължим възможно най-голяма благодарност. Единственото нещо, което можете да направите сега, за да затвърдите това за всички времена и да предотвратите пълна катастрофа, е да се оттеглите и да оставите някой друг да се заеме с това", заяви Куигли, който представлява щата Илинойс в Камарата на представителите.

Преди това конгресмените Лойд Доджет, Раул Грихалва и Сет Мултън също призоваха Байдън да се оттегли от надпреварата.