Стотици пътници, блокирани от два месеца в китайския град Ухан заради избухналата епидемия от коронавируса, се втурнаха към гарите, след като властите вдигнаха ограниченията за напускане на града, от който тръгна заразата, предават Франс прес и БТА.

Служители напомняха на пътниците да спазват хигиенните мерки и да стоят на разстояние от един метър от другите хора. Броят на полетите и влаковете, заминаващи от Ухан, засега остава ограничен.

За зажаднелия за добри новини свят възстановяването на транспортните връзки с града с 11 милиона жители, които бяха в изолация от края на януари, е доказателство, че коронавирусът може да бъде овладян, макар че общата карантина не е отменена и множество мерки за контрол продължават да действат.

Рестрикциите за движение из града за момента се запазват, за да се предотврати опасността от нов взрив на заразата.

Тази седмица кметството отмени в 70 жилищни квартала обявения режим "без епидемия", който позволява на жителите да излизат от дома си. Общината обоснова решението си с наличието на хора без симптоми, които обаче могат да предадат вируса.

Вчера, за първи път от началото на епидемията, китайското здравно министерство съобщи, че за последните 24 часа в страната няма нито един смъртен случай, свързан с корона вируса.

Ухан обаче е най-пострадалия град от епидемията в Китай. Починалите там са над 2500 от общо над 3330 в страната.

Каква е ситуацията в Китай

Потвърдените нови случаи на коронавирус в континентален Китай за денонощие вчера бяха 62, при 32 ден по-рано, предаде Ройтерс, като се позова на Националната здравна комисия.

Това е най-големият брой от 25 март насам и той се дължи главно на пристигнали от чужбина заразени - 59 души.

Броят на заразените без симптоми се е увеличил повече от четирикратно и те са 137, като внесените случаи са 102, съобщи днес комисията.

Китайските власти не причисляват асимптоматичните случаи към потвърдените, докато пациентите не проявят симптоми като висока температура или кашлица.

За да спре внасянето на заразата от чужбина, Китай намали драстично броя на международните полети и на практика отказва достъп на всички чужденци. Наскоро правителството затегна скрининга на пътниците, пристигащи по суша. Китай се придържа също към стриктен протокол за скрининг вътре в страната, опасявайки се от възобновяване на местното предаване на вируса, особено сред носители на вируса без проявени симптоми.