Стотици сирийски бунтовници подготвят операция за превземане на град под контрола на "Ислямска държава" на сирийско-турската граница.

Тези бунтовници, които представляват подкрепяни от Турция групировки, биещи се под знамето на Свободната сирийска армия (ССА), се очаква да нападнат град Джараблус откъм турска територия в следващите няколко дни, заяви пожелал анонимност източник, който е запознат с плановете.

"Фракциите се събират в район близо до границата", каза високопоставеният представител на въстаниците, цитиран от Ройтерс и БТА.

Джараблус, който е разположен на западния бряг на река Ефрат, е най-големият град под контрола на ислямистката групировка в района на сирийско-турската граница.

Ако бунтовниците го превземат, на практика те ще изключат варианта той да бъде атакуван от Сирийските демократични сили (СДС), групировка, състояща се от доминирани от кюрдите милиции, която на 6 август отне от "Ислямска държава" контрола над намиращия се на 30 км в южна посока град Манбидж.

Турция, която е важен поддръжник на ССА, се безпокои, че кюрдите използват настъплението на СДС на запад срещу "Ислямска държава", за да разширят влиянието си в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс. СДС вече контролират източния бряг на Ефрат, срещу Джараблус.

Вчера турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че Анкара ще заиграе по-активна роля по отношение на сирийския конфликт в следващите шест месеца, за да предотврати разделянето на Сирия по етнически линии.

"Ислямска държава" е изтегляла свои хора от Джараблус през последните дни", заяви бунтовническият лидер. Целта на операцията е да прекрати съществуването на нейния плацдарм по границата с Турция, каза още той.