Шамима Бегум -  една от трите ученички, които напуснаха източната част на Лондон през 2015 г., за да се присъединят към терористичната групировка "Ислямска държава", заяви, че не съжалява, но иска да се върне във Великобритания, за роди детето си, пише Би Би Си (BBC).

За пръв път от четири години Бегум, която сега е на 19 години, проговори публично за живота си след бягството в интервю за английското издание "Таймс".

В момента младата жена се намира в бежански лагер в Сирия, бременна е в 9-ия месец и иска да се върне в Лондон заради бебето си. Казва, че е родила други две деца, които са починали.

Бегум споделя, че по време на престоя си в Сирия е виждала отрязани глави в кофите за боклук, но това не я смущавало.

Тя описва и как една от двете й съученички, с които бяга от Великобритания, е починала при бомбардировка. Съдбата на третото момиче е неясна, но вероятно и тя е мъртва.

Шамима Бегум и Амира Абасе са на 15 години, а Кадица Султана - на 16, когато напускат Обединеното кралство през 2015 г. Трите  заминават за Турция с полет от летище "Гетуик" като казват на родителите си, че просто излизат заедно. По-късно те пресичат границата с Турция.

След пристигането в Ракка, Бехум разказва, че е настанена в една къща с други новопристигнали кандидат-булки.

"Подадох молба да се омъжа за боец, говорещ английски, на възраст между 20 и 25 години", споделя Шамима. Десет дни по-късно тя се омъжва за 27-годишен холандец, приел исляма.

Оттогава тя е с него като двойката, бягат от Багуз - последната територия на "Ислямска държава" в Източна Сирия, преди две седмици. Съпругът ѝ се предава на група сирийски бойци, а тя е една от 39-те хиляди души в бежански лагер в Северна Сирия.

Попитана дали животът в някогашната крепост на "Ислямска държава" - Ракка, е бил такъв, какъвто тя си го е представяла, Бегум казва: "Да. Беше като нормален живот. Животът, който показват в пропагандните видеа - това е нормален живот. От време на време има бомби и такива неща, но като изключим това ...".

Младата жена си припомня и за случая, когато за пръв път видяла отрязана глава: "Беше на пленен боец, заловен на бойното поле. Враг на исляма. Единственото, което си помислих, е какво би направил той на една мюсюлманска жена, ако имаше тази възможност".

Бегум казва още, че вече не е 15-годишното момиче, което избяга от училище, и не съжалява, че е отишла в Сирия.