По думите му обаче това не се дължи на напрегнатата политическа ситуация в страната, съобщи вестник „Панорама”, цитиран от "Фокус".

„Добре известно е, че влизането на Румъния в Шенген беше блокирано, въпреки изпълнението на всички европейски изисквания. Това се случи още преди идването на власт на новото румънско правителство и по никакъв начин не е свързано с импийчмънта на президента Траян Бъсеску”, каза Антонеску.

Според него Букурещ не се допуска в Шенген по политически причини.
„Новият доклад на ЕК в рамките на механизма за сътрудничество и проверка ще бъде използван от тези, които са против нашето членство в Шенген”, добави той.
Холандия отдавна блокира присъединяването на България и Румъния.

Днес ще бъдат изнесени докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния. Вчера стана ясно, че ЕК ще ги отдели в наблюдението. За България за пръв път отпада и издаването на два доклада годишно. След публикуването на документа за България днес, следващият ще бъде в края на 2013 г. - т.е. след около 18 месеца.
Досега комисията издаваше доклади на всеки шест месеца.
За разлика от България, Румъния ще получи следващия си доклад в края на тази година, а през следващата година интензитетът на докладите е възможно дори да се увеличи.

Европейската комисия използва безпрецедентен език в доклада си за напредъка на Румъния съгласно механизма за мониторинг на реформите на съдебната система и борбата с корупцията, коментира „ЕурАктив”. Ако конституционният ред не се спазва, то Румъния може да бъде лишена от правото си на глас в Съвета на министрите на ЕС. Предупреждението на ЕК идва на фона на разгорещената политическа борба в Румъния, където новият ляв премиер Виктор Понта е обвинен от опозицията, че извършва „преврат”.
В своя доклад Комисията изразява безпокойството си от ситуацията и изразява съмнения в способността на страната да спазва основните принципи на ЕС, както и в устойчивостта, и необратимостта на реформите.