Европа е следващата стъпка в утвърждаването на „Ислямска държава“ като важен играч на световната политическа сцена, сред стичащите се към западноевропейските държави бежанци от Сирия и Северна Африка има голяма група внедрени бойци-джихадисти, а един от пътищата минава през България, пише в анализ германският вестник „Ди Велт“, цитиран от БНР.

Като най-бедна държава в ЕС, България е много удобна за транзитно преминаване на бойци от „Ислямска държава“, внедрени сред потоците сирийски и други бежанци, които имат поръчение да се установят в Западна Европа, пише изданието, като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток.

Според него „българската мафия осигурява истински паспорти“ за придвижване на някои от бойците срещу което печели по 20-30 хиляди евро от всеки издаден документ.

Граничната полиция в Германия вече има случаи на задържани издирвани от Интерпол джихадисти, които се движат с истински български паспорти.

Обяснението е, че българската мафия „работи в тясна връзка с престъпни групировки от Русия, Сърбия и Италия“. А наркотиците, оръжията, проституцията и трафикът на хора са се превърнали в техен специалитет.

Сред висшето ръководство на „Ислямска държава“ има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни и които много добре познават технологията на работа на колегите си, твърди още източникът на „Ди Велт“. А „тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални“, посочва той и припомня, че голяма част от служителите на ЩАЗИ са заминали за Близкия Изток след промените в самата Германия.

Преди около месец френският вестник "Монд" също писа за връзка на България. Под 3 флага – европейския, българския и турския, колите преминават през ГКПП „Капитан Андреево“, превърнал се в новата фронтова линия във войната срещу джихада, се казваше в материала. Според автора, откакто бяха засилени мерките за проверка и контрол по летищата, България е станала пътя по суша, по който най-лесно се стига до Турция - последен етап преди територията на "Ислямска държава" в Сирия.

Много лица са обект на наблюдение, но минават границата, защото в досието им не пише "тероризъм", оправдал се пред пратеника на "Монд" заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.