Интервю на министъра за в. "Известия" е цитирано от ТАСС и БТА.

"Действията, извършвани от алианса в близки до руските граници региони безусловно носят провокационен и дестабилизиращ характер", каза Лавров, припомняйки разгръщане на допълнителни военни контингенти на НАТО в Полша и Прибалтика.

"При това - продължи руският дипломат - вече се водят дискусии за възможността за аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-точно в България и Румъния."

Той изрази особено от "продължаващото строителство на американска противоракетна отбрана в Европа".

Букурещ: Базата в Девеселу не е насочена против Русия

Румъния постоянно е изтъквала, че системата за противоракетна отбрана в Девеселу не е насочена против Русия и отговаря на съответните правила от Устава на ООН.

Това посочи румънското външно министерство, след като руски дипломат заяви вчера, че Русия вижда Румъния като преден пост на НАТО и като заплаха.

"Позицията на Румъния и на нейното ръководство, което превърна страната в аванпост, е явна заплаха за нас", заяви пред агенция Интерфакс Александър Боцан-Харченко, висш представител на руското външно министерство.

"Всички тези решения... са на първо място насочени срещу Русия", добави той.

Опровергавайки руските твърдения, румънското външно министерство посочи, че те не улесняват "едно конструктивно отношение" по въпроса.