Решението на Европейския парламент да започне наказателна процедура срещу Унгария е "дребнаво отмъщение (срещу Унгария) на политиците, подкрепящи имиграцията". Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, предадоха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Унгария ще търси законови средства, за да оспори решението на евродепутатите, което по думите на министъра е било взето "по измамен начин" и в противоречие с европейските договори, защото не били взети предвид гласовете на въздържалите се и това променило общата картина на гласуването.

"Решението да бъде осъдена Унгария и унгарския народ беше взето в момент, в който ние, унгарците, доказахме, че миграцията не е необходим процес и е възможно тя да се спре", подчерта Сиярто.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че срещу Унгария се провежда наказателна акция заради твърдата й позиция срещу имиграцията.

Европейският парламент одобри днес доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария. Докладът подкрепиха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха. Подобен доклад ЕП изготвя за първи път. Документът е стъпка към задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Будапеща. В приетия днес доклад пише, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, които предизвикват тревога. Сред тях са конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите.