Българската телеграфна агенция (БТА) и националната информационна агенция на Австрия АПА (Austria Presse Agentur - APA) подписаха договор за обмен на новини.

Договорът беше подписан днес в централата на АПА във Виена (Австрия) от главния изпълнителен директор на АПА Клеменс Пиг и генералния директор на БТА Кирил Вълчев преди извънредното общо събрание на Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА) за обсъждане на промени в устава на организацията.

Снимка: БТА

АПА и БТА ще си предоставят право на ползване на свои емисии на английски език, на немски език (на АПА) и на български език (на БТА) като всяка агенция ще може да публикува до 10 новини дневно на другата агенция в собствените си емисии.

Договорът предвижда и възможност всяка от двете агенции да предоставя на другата всеки ден една значима новина от страната си с текст на английски език и снимка, която другата агенция да публикува, добавя БТА.

Договорът влиза в сила от датата на неговото подписване и ще се подновява автоматично безсрочно всяка година.

Последният договор между АПА и БТА е подписан през 2001 г.

"Подписването на това споразумение повече от две десетилетия след предишния договор между АПА и БТА става във важен момент, защото директната размяна на новини между националните информационни агенции на Австрия и България може да помогне по-добре да се познаваме и това да се окаже полезно двете страни по-скоро да бъдат заедно без пречки за свободното движение в Шенгенското пространство на Европейския съюз", каза за БТА генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Той припомни, че БТА вече има подобно споразумение за размяна на новини с националната новинарска агенция и на другата държава в Европейския съюз, която има възражения срещу българското членство в Шенген - Нидерландия.

Договорът с АНП (Algemeen Nederlands Persbureau - ANP) беше подписан през октомври тази година в Торонто (Канада) по време на 35-ата конференция на MINDS International (Media Innovation Network) - сдружение на 25 водещи информационни агенции от целия свят за сътрудничество в областта на информационните услуги, в което членуват АНП и БТА.

АПА е наследник на основано през 1849 г. кооперативно сдружение на австрийски вестници. През 2021 г. агенцията отбеляза 75 години от създаването под настоящето си име на независимо обединение на австрийските вестници и Австрийската радио- и телевизионна корпорация ORF.

Главният изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на АПА Клеменс Пиг подари на Вълчев книгата си "Демокрацията умира в тъмнина", посветена на ролята на фалшивите новини, големите технологии и изкуствения интелект в бъдещето на истинските и безпристрастните новини.

Пиг е роден през 1974 г. в Инсбрук и завършва политология като има докторска степен по специалността. През 1996 г. основава медийната компания MediaWatch - Institut fur Medienanalysen GmbH, която по-късно е включена в APA Group (дъщерни дружества на агенцията в областта на информационното осигуряване, управление и информационни технологии). Работи в APA от 2008 г., а от 2016 г. е председател на Борда на директорите на агенцията.

АПА е носител за 2023 г. година на наградата "Максим Минчев", връчвана от ЕАНА за качествена агенционна журналистика. По този повод на 14 септември 2023 г. генералният директор на БТА връчи по време на есенната сесия на ЕАНА в Париж Франция) почетен медал "125 години БТА" на Верена Краварик, която оглавява отдела за иновациите в АПА.

През 2010 г. АПА беше основен партньор на проведената във Виена Шеста световна среща на българските медии на тема "Новите Изток и Запад", която беше открита в тържествената зала на двореца Хофбург, в присъствието на над 150 журналисти, гости и официални лица.

След 2021 г., когато Народното събрание направи достъпът до новините на БТА със свободен достъп, националната информационна агенция уреди с нови договори с глобалните агенции, от които купува информация, възможност всички български медии безвъзмездно да препубликуват преведени на български език техни новини.

След подписания днес договор българските медии вече могат да използват безвъзмездно и новини от 40 национални агенции от 4 континента, с които БТА сключи подобни споразумения за сътрудничество.

Такива договори за всекидневен безвъзмезден обмен на новини БТА има с националните новинарски агенции на Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Аржентина, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гана, Гърция, Израел, Индия, Иран, Испания, Италия, Йемен, Камбоджа, Кипър, Косово, Кот д'Ивоар, Латвия, Либерия, Ливан, Молдова, Монголия, Нигерия, Нидерландия, Обединените арабски емирства, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Саудитска Арабия, Сенегал, Словакия, Турция, Украйна, Филипините, Хърватия, Черна гора.