Европейската комисия призова днес Румъния да осигури "честно участие" в процедурата за избор на главен прокурор на ЕС. Говорител на институцията коментира темата на фона на новината за наложените ограничения на румънския кандидат Лаура Кьовеши да напуска родината си.

Кьовеши е бивш главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК). В момента тя е поставена под съдебен контрол по дело, в което е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Кьовеши бе предпочетеният от Европейския парламент кандидат за главен прокурор на ЕС. Съветът на ЕС избра френския прокурор Жан-Франсоа Бонер и в момента двете институции водят преговори за назначаването на европейски главен прокурор по общо съгласие.

ЕК следи последните развития много внимателно. Важно е всички кандидати за европейски главен прокурор да получат честно отношение, затова призоваваме румънските власти изцяло да спазват принципа на честно сътрудничество по тази процедура на подбор. Всички кандидати трябва да могат да участват във всички стъпи от процеса безпрепятствено, заяви говорителят. Той отбеляза, че в докладите по механизма за сътрудничество и проверка комисията е изразявала дълбока тревога за независимостта на румънската съдебна система.

Със загриженост следим събитията в Румъния. Важно е страната да продължи реформите и да не отстъпва от дадените обещания, да се въздържа от действия, които биха уронили постигналия напредък в последните години, посочи говорителят. По неговите думи се наблюдават събития, които влошават обстановката. Имаме средствата за намеса, когато му дойде времето, добави той по повод възможностите, залегнали в механизма за наблюдение.

Говорителят съобщи, че вчера зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е разговарял с румънския премиер Виорика Дънчила по телефона. Говорителят отбеляза, че обвиненията срещу Тимерманс, повдигнати от румънската прокуратура, са били оттеглени "заради липса на доказателства". По неговите думи всички описани събития не пречат на работата на румънското председателство на Съвета на ЕС, което дори успява да отбележи рекордни постижения в успешното приключване на множество междуинституционални преговори.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ЕП продължава да подкрепя кандидатурата на Кьовеши за поста европейски главен прокурор, съобщава информационният сайт Зиаре.

"Разтревожен съм от новината, че Лаура Кодруца Кьовеши е поставена под съдебен контрол. Европейският парламент продължава да я подкрепя за поста европейски главен прокурор. Ще обсъдим ситуацията на среща с лидерите на групи в ЕП следващата сряда", написа в Туитър Антонио Таяни.