Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши съобщи днес след неколкочасово изслушване в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система, че е заподозряна по още едно дело, предаде Аджерпрес.

"По първото дело, за което вече знаете, съм възпрепятствана да давам изявления (. . .) Попитах дали мога да си тръгна и ми казаха "не", влязоха, мисля, деветима или десетима адвокати в кабинета и ми каза (прокурорът), че съм обвинена по друго дело (. . .) Беше ми съобщено за обвинение, че съм била координирала организирана престъпна група с прокурори от НДБК", заяви Кьовеши след изслушването.

Според съдебни източници, цитирани от Медиафакс, Кьовеши е обвинена по дело срещу прокурорите Лучиан Оня и Мирча Негулеску от НДБК-Плоещ. Двамата прокурори, които са поставени под съдебен контрол, са обвинени, че през 2015 г. са принудили бивш депутат да подаде фалшиво сезиране за подкупване на избиратели от Република Молдова по време на президентските избори в Румъния през 2014 г.

Кьовеши заяви, че всичко, което й се случва, е свързано с кандидатурата й за поста главен прокурор на Европейската прокуратура.

"Категорично заявявам, че не съм виновна за нито едно от деянията, които ми се вменяват. Категорично тази кампания има връзка с кандидатурата ми (за европейски главен прокурор). Професионално аз съм си свършила работата", посочи още бившата шефка на антикорупционната агенция, цитирана от информационния сайт Зиаре.

През февруари, когато предстоеше изслушването й в Европейския парламент, Кьовеши беше повикана в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система и беше уведомена, че е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване.

Делото е образувано по жалба на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него определена сума за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Кьовеши заяви днес, че от две години е подложена на тормоз в публичното пространство, както и от Съдебната инспекция, която е проверявала дейността й близо 50 пъти. По думите й фактът, че е била призована в специалния отдел точно днес, когато ръководството на Европейския парламент трябваше да вземе решение дали да подкрепи кандидатурата й, "не е никакво съвпадение".