Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши спечели две дела срещу Съдебната инспекция, която я обвини в дисциплинарни нарушения, съобщава в. "Гъндул" и БТА.

Магистратите от Върховния касационен съд решиха, че Кьовеши не е извършила дисциплинарно нарушение, назначавайки своя съветничка-съдия, която да извърши проверка в две териториални служби на Националната дирекция за борба с орупцията. Според Съдебната инспекция Кьовеши не е имала право да назначи съдия, за да контролира дейността на прокурорите.

Петчленният съдебен състав отхвърли днес обжалване на Съдебната инспекция и потвърди становището на прокурорската секция в рамките на Висшия съвет на магистратурата, според което Кьовеши не е извършила дисциплинарно нарушение.

Същевременно петчленният съдебен състав на Върховния касационен съд отхвърли и второ дело срещу Кьовеши, заведено от Съдебната инспекция, като постанови, че Кьовеши не е извършила дисциплинарно нарушение с отказа си да се яви в анкетна парламентарна комисия по темата за президентските избори през 2009 г.

Припомняме, че Лаура Кьовеши в момента се бори за позицията Главен прокурор на ЕС, като нейни съперници за поста са Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия).