Европейската комисия предупреди днес Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че комисията не би се поколебала да предприеме съответните действия, в рамките на механизма, или по друг начин. Предприетите от румънските власти промени в областта на правосъдието будят тревога. Много румънци се тревожат, че тези действия ще бъдат в ущърб на независимостта на правосъдието и борбата с корупцията. ЕК споделя тази оценка, посочи Тимерманс, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че предприетите в Румъния промени в законодателството са били порицани от Съвета на Европа, но това не е било взето предвид от Букурещ. Тимерманс уточни, че до края на този месец Съветът на Европа ще направи нова оценка, а след месец се очаква следващият доклад на ЕК по механизма за наблюдение.

Постиженията на антикорупционното бюро доведоха до положителни заключения в последните доклади за Румъния. Загрижени сме от последвалите събития. Доскоро отчитахме значителен напредък, а сега наблюдаваме отстъпление от постиженията, заяви Тимерманс.

"Кодекс на срама"

Предвожданото от социалдемократите правителство на премиера Виорика Дънчила е сериозно критикувано от Европейската комисия и Европейския парламент за прокарването на закони, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и за отстраняването на директорката й Лаура Кьовеши.

През юли румънският парламент одобри измененията в Наказателния кодекс. Промените частично декриминализират злоупотребата със служебно положение, намаляват максималната присъда за това престъпление и поставят минимален праг за нанесените щети. Измененията бяха критикувани както от опозицията, така и от магистратите. Новият Наказателен кодекс бе определен от опозицията като "Кодекс на срама"и обявиха, че ще го оспорват пред Конституционния съд. Оспори го и президентът Клаус Йоханис.

На многохилядни протести в Букурещ и други градове бе поискана оставката на правителството заради приети наскоро закони и други мерки, които според тях са прокарани в интерес на корумпирани политици.

По адрес на управляващите в Румъния лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП и вероятен кандидат на десницата за бъдещ председател на ЕК Манфред Вебер каза наскоро при парламентарните дебати, че "съществува едно правителство, което използва по неправилен начин мнозинството си, за да защити вече осъдения лидер на социалистическата партия", имайки предвид Ливиу Драгня.

ЕК винаги е готова да сътрудничи с властите. Ако законовите промени бъдат окончателно одобрени, то причините за положителни доклади ще изчезнат. ЕК ще приеме съответните заключения, ако препоръките не се вземат предвид. Няма да се поколебаем да предприемем необходимите действия. Все още има възможност за промяна, все още не е твърде късно. Отговорността е в румънските институции, призовавам ги веднага да вземат необходимите мерки, добави Тимерманс.

Има ли изход пред Румъния?

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че е дошла в ЕП, не за да дава обяснения, а от уважение. Тя отбеляза, че хиляди румънци са били записвани тайно и животът им е бил опропастен покрай борбата с корупцията. Дънчила отбеляза, че тези действия не са били разгледани в докладите на ЕК, макар да са довели до скалъпени обвинения. По нейните думи става дума за злоупотреба, убегнала на ЕК злоумишлено или заради получаването на неправилна информация.

Половината румънски магистрати бяха подведени под отговорност. Макар да не бяха осъдени, те загубиха работата си. Имаме добрата воля, ще вземем предвид препоръките на Съвета на Европа, каза Дънчила. Тя заяви, че разправата с протестиращите в Букурещ през август е била свързана с прилагането на полицейски действия, използвани също в Белгия, Франция и Испания в сходни случаи. Дънчила призова за равнопоставеност и за това да не се настоява в нейната страна да бъдат правени неща, които другаде не се правят.

Ще спре ли инерцията от Секуритате?

При последвалите изказвания на евродепутатите групата на ЕНП отбеляза, че ЕС не е само единен пазар, а пространство на споделени ценности, залегнали в договорите за присъединяване. ЕНП изрази неразбиране за предприетите промени в румънското законодателство. Протестиращите искаха само да бъдат чути. Никога не пренебрегвайте гласа на собствения си народ. ЕП е на страната на народа, заяви групата на ЕНП.

Социалистите и демократите посочиха, че върховенството на закона е за всички държави в ЕС, независимо дали са източни или западни. Никой не е срещу Румъния, искаме само страната да напредва. Важно е да разберем какво са правили румънските тайни служби, добавиха от тази парламентарна група.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) заявиха, че румънците страдат заради правителството, което срещу тях. Румънците са почтени хора, мнозина напуснаха страната заради липсата на борба с корупцията, но искат да се върнат, посочиха от ЕКР.

Групата АЛДЕ настоя да се прекрати инерцията от Секуритате в дейността на днешните румънски специални служби. Либералите призоваха румънските власти да не следват примера на Унгария и Полша, вече подведени под отговорност по чл. 7 от договора за ЕС заради трайна заплаха за върховенството на закона.

Зелените призоваха да се предприемат действия отсега, за да не се стига до задействането на посочения текст от договора за ЕС и срещу Букурещ. Румъния има традиция да се бори с диктатурата. Наблюдаваме тревожно отстъпление. Законите започват да разрешават злоупотребата с власт. Узаконявате корупцията, а така хората губят вяра в държавата. Румънците губят пет пъти повече пари в корупция от разходите за образование и здравеопазване. Вместо да слушате хората, пращате срещу тях полиция. Румънците искат само свобода, заявиха Зелените.

Европейската обединена левица настоя за разследване на действията, съпътствали августовските протести в Румъния. Според тази парламентарна група румънците протестират и срещу очакваната изрична забрана за еднополовите бракове.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" отбеляза, че се поставя под въпрос сътрудничеството между съдебните власти в ЕС заради промените в румънските закони. Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че изглежда след Полша и Унгария, идва ред на Румъния да бъде подведена по процедурата на чл. 7 от договора за ЕС.