Неотдавнашните промени, извършени в румънското правосъдие, "заплашват да върнат времето в началото на 2000-те години", когато Румъния беше белязана от корупция, заяви американският посланик в Букурещ Ханс Клем, цитиран от БТА и Аджерпрес.

Американският дипломат участва в церемонията по откриване на учебната година във факултета по право заедно с френския посланик Мишел Рами. Клем говори за промените в наказателните кодекси, за измененията в Съдебната инспекция и за протестите на румънските магистрати срещу тези промени.

"Новото съдебно законодателство предлага редица възможности за принуда и наказание на магистратите, което създава напрежение", посочи Клем. Той изтъкна, че "тези натрупани промени рискуват да върнат времето в началото на 2000-те години, когато правосъдието беше засегнато от корупцията и политическите влияния".

"Постигнатият напредък в румънското правосъдие също така е заплашен от промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, приети от парламента това лято", посочи още американският дипломат.

"Дегизирани като загриженост за справедливия процес и правата на човека, тези промени са ясен опит да бъдат защитени определени интереси от едно независимо правосъдие. Обнародвани в настоящата форма, тези изменения ще направят разследването или наказването на едно престъпление - от убийство до организирана престъпност - много по-тромаво или дори невъзможно", заяви още посланикът.

По думите му в този контекст международното сътрудничество в областта на правосъдието "ще бъде намалено значително" заради "безпокойства по отношение на споделянето на информации с Румъния".