Фотомантаж, представящ държавния глава Клаус Йоханис, който е с германски корени, като Хитлер, беше публикуван от основния съветник на румънското правителство. Това предизвика остри реакции на политическата сцена в Румъния на фона на силни напрежения между президентството и правителството, предаде АФП, цитирана от БТА.

Кратък видеоклип, качен във Фейсбук от основния съветник на правителството и бивш министър Дариус Вълков, съдържа фотомонтаж, представящ държавния глава с кичур и мустачки на Афолф Хитлер. Фотомонтажът е придружен с коментар "Хайл Йоханис". Същият клип отъждествява асоциацията, представляваща германското малцинство в Румъния, с "нацистка организация".

"Този клип е изключително сериозен, накърнява престижа на президентството и паметта на жертвите на Холокоста", посочи Националнолибералната партия, като поиска оставката на Вълков.

Видеото предизвика стотици негативни коментари. Впоследствие то бе изтрито от съветника, който е бивш министър на финансите (2014-2015), осъден на първа инстнация през февруари на осем години затвор за корупция. Вълков продължава да бъде водеща фигура на управляващата Социалдемократическа партия.

Подобни атаки "са достойни за съжаление, още повече, когато Румъния се подготвя да поеме ротационното председателство на ЕС" от 1 януари 2019 г., заяви за АФП председателят на асоциацията на румънското малцинство в Румъния Пол-Юрген Пор. Той уточни, че неговата асоциация ще изпрати писмо до премиера Виорика Дънчила, за да "поиска отстраняване на Вълков".

Министърът на труда Лия-Олгуца Василеску предизвика преди десет дни възмущение като заяви, че държавният глава "като германец наистина демонстрираше наглост, говорейки за "обгазяване". Тя визираше думи на Йоханис, който критикува диспропорционалното използване на сълзотворен газ по време на антиправителствена демонстрация на 10 август.

Съветът за борба с дискриминацията получи редица жалби от лица, които са се почувствали "обидени" от Василеску, посочи за АФП говорител на съвета.

По време на визита миналата седмица на германския външен министър Хайко Маас румънският му колега Теодор Мелешкану го увери, че "категорично порицава всякакво изразяване на позиция, вредящо на имиджа на германското малцинство".

Президентът Йоханис от месеци е в открит конфликт с правителството на Социалдемократическа партия, което той обвинява, че увеличава реформите, нанасящи вреда на независимостта на правосъдието.