Самолет с около 180 сезонни работници, идващ от Румъния, се очаква да кацне утре в Лондон в разгара на пандемията от Ковид-19, предават Франс прес и БТА, като се позовават на информация на превозвача.

Говорител на авиокомпания Ер Чартър Сървис потвърди информация, която беше публикувана във в. "Таймс".

Полетът е финансиран от британски работодател, който прибягва до услугите на сезонни работници при отглеждане на плодове и зеленчуци. Самолетът се очаква да кацне на летище Станстед.

Работодателят е платил между 200 и 250 лири за пътник в самолета, което е двойно повече в сравнение със средната цена за такъв полет.

При пристигането им на британска територия сезонните работници ще бъдат откарани с автобуси до крайната им дестинация. Повече подробности не се съобщават.

Според "Таймс" може да бъдат организирани до пет подобни полета.

Ако такива полети са уредени, това е извън всички официални канали, заяви пред Франс прес посланикът на Румъния в Обединеното кралство Дан Михалаке. Той каза, че подобни придвижвания не са уместни в настоящия момент. Но допълни, че не могат да бъдат контролирани частни инициативи.

Посланикът каза, че според него не трябва да се транспортират такъв брой хора от и за Румъния.

Румънските министерства на външните работи, на вътрешните работи и на транспорта отказаха коментари по темата.

Обединеното кралство е под изолация заради коронавируса от 24 май, съгласно която не се допускат никакви несъществени пътувания. Страната има нужда всяка година от 70 000 сезонни работници, които да събират реколтата от плодове и зеленчуци. 90 процента от тези работници са чужденци, от които много идват от Източна Европа.

Много британци обаче също кандидатстват за тази сезонна работа тази година на фона на опасенията, че пандемията от коронавируса ще има катастрофални последици върху пазара на труда.

От началото на април Германия реши да позволи влизането на нейна територия на чужденци, които искат да участват в прибирането на реколтите, след като първоначално беше забранила влизането им, за да се опита да спре разпространението на коронавируса. Така страната привлече хиляди румънски сезонни работници, припомня Франс прес.

От началото на пандемията Румъния, която наброява 19 милиона жители, изгуби над 1 милион работни места.