Частна дълбоководна подводница, която е отвеждала група туристи до мястото на потъването на "Титаник", е изчезнала от радарите в Атлантическия океан, съобщи Би Би Си, позовавайки се на бреговата охрана на САЩ. Започнала е операция по издирване и спасяване. Не е известно колко души са били на борда на изчезналата подводница.

Подводницата принадлежи на компанията OceanGate Expedition, която наскоро обяви поредната си експедиция до останките на "Титаник". От компанията потвърдиха, че плавателният съд е неин и на борда му има хора.

Компанията таксува гостите с 250 000 долара (195 270 паунда) за място в осемдневната си експедиция за разглеждане на най-известния потънал кораб.

Тя рекламира приключението като "шанс да излезете извън ежедневието и да откриете нещо наистина необикновено". Според уебсайта на компанията в момента се провежда една експедиция, а за юни 2024 г. са планирани още две.

В плавателния съд могат да се настанят петима души, които обикновено включват пилот, трима платени гости и това, което тя нарича "експерт по съдържанието".

Потапянето до "Титаник" и изкачването обратно на повърхността отнема около осем часа.

Потъналият през 1912 г. кораб се намира на дълбочина 3800 метра, на около 600 км от брега на канадския остров Нюфаундленд. Потъналият кораб е открит от експедицията на Робърт Балард през 1985 г.

Пътническият лайнер, който е бил най-големият кораб за времето си, се удря в айсберг по време на първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк през 1912 г. От 2200 пътници и членове на екипажа на борда загиват повече от 1500 души.

Останките се състоят от две части, като носът и кърмата са разделени на около 800 м. Огромно поле от отломки обгражда разбития кораб.

Миналия месец с помощта на дълбоководно картографиране беше създадено първото цифрово сканиране на останките в пълен размер. Сканирането показва както мащаба на кораба, така и някои дребни детайли, като например серийния номер на едно от витлата.

Стопкадър: YoyTube канал на OceanGate Expeditions