Някои британски болници приличат на военна зона, а лекарите се мъчат да се справят с наплива от пациенти, заразени с КОВИД-19, каза днес главният научен съветник на правителството Патрик Валанс, в момент, когато смъртността достигна рекордни нива от близо 100 000 души на дневна база, предаде Ройтерс.

Починалите от КОВИД-19 в Обединеното кралство по официални данни са 91 470 - най-голям брой в Европа и на пето място в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Валанс изтъкна по телевизия "Скай", че натискът върху Националната здравна служба е огромен и лекарите и сестрите се опитват да окажат на хората достатъчна медицинска помощ.

Нещата може да не изглеждат така, когато сте на разходка в парка, но влезете ли в болница, става много, много лошо, с огромен натиск и в някои случаи нещата изглеждат като военна зона по отношение на това, с което хората трябва да се справят, изтъкна Валанс, който е бивш ръководител на изследванията в ГлаксоСмитКлайн и преподавател по медицина в Юнвърсити колидж в Лондон.

Вътрешният министър Прити Пател каза, че броят на починалите е ужасяващ, но сега не е време за вглеждане във възможни погрешни правителствени решения при управлението на кризата.

Британският министър-председател Борис Джонсън беше критикуван за това, че е реагирал твърде бавно на здравната криза, не е успял да осигури достатъчно защитни облекла и е причина за объркване в системата за тестване, макар че Обединеното кралство бързо започна разпращането на ваксини, отбелязва Ройтерс.

Днес Обединеното кралство отчете рекордно увеличаване на смъртните случаи - 1610 починали в рамките на 28 дни след даване на положителен тест.

В момента 37 946 души са в болница с КОВИД-19, а 3 916 са на апаратна вентилация.