Британският премиер Борис Джонсън заяви вчера, че страната му е "в надпревара с времето" чрез ваксинацията срещу Ковид-19, докато смъртните случаи отбелязват рекорден брой, а в болниците не достига кислород, предаде Ройтерс.

Нов, по-заразен щам на коронавируса се разпространява сред населението на Обединеното кралство и в някои части на Лондон делът на заразените е 5 процента, което заплашва с претоварване на болниците. Досега във Великобритания има над 81 хиляди смъртни случая, свързани с Ковид-19, а хората с положителен тест наброяват повече от три милиона, припомня агенцията.

"Това е надпревара с времето, защото всички можем да видим заплахата за нашата Национална здравна система, натиска, под който е тя, нуждата от екипи за интензивни грижи, натиска върху леглата с вентилация и даже недостига от кислород на места", каза Джонсън по време на посещение в център за ваксинация в Бристол, Южна Англия. По думите му кралството преживява "много опасен момент".

Главният медицински съветник на правителството Крис Уити каза преди това по телевизия Би Би Си, че следващите няколко седмици ще бъдат най-тежките за здравната система от началото на пандемията. Той описа ситуацията като "потресаваща".

Правителството на Джонсън възлага надежди на своята програма за масова ваксинация, след като страната одобри три ваксини - първо на "Оксфорд-Астра Зенека" и на "Пфайзър/Бионтех", а миналия петък и на "Модерна". Обявеният днес план предвижда до края на януари да бъдат ваксинирани по два милиона души седмично в 2700 имунизационни центъра. До пролетта програмата трябва да обхване десетки милиони, а до есента и всички възрастни.

Борис Джонсън заяви вчера, че два милиона британци са получили първата доза, което е най-голям брой за цяла Европа. Но той призна, че имунизирането на 15-те милиона души от четирите групи под най-висок риск, вкл. хората над 70 години и медиците на първа линия, в срок до 15 февруари е "огромна задача".