Британски бизнесмен, предал коронавируса на още десетина души, най-вече във френските Алпи, заяви днес, че напълно се е възстановил, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стив Уолш, жител на Хоув в Англия, се заразил с вируса по време на конференция в Сингапур.

На връщане за Великобритания той отседнал за няколко дни в зимен курорт във френските Алпи, където заразил няколко други британци. Петима от тях били хоспитализирани във Франция, а един - на испанския остров Майорка.

След като се върнал във Великобритания, Уолш заразил най-малко още пет души с коронавируса, включително двама лекари. Един от тях работи в болница в Брайтън, която е затворена.

"Дължа благодарности на Националната здравна служба за помощта и грижите. Напълно се възстанових и мислите ми са с тези, които са се заразили с коронавируса", заяви Уолш в комюнике от лондонската болница, където все още се намира под карантина.

Той каза, че се е свързал със здравните власти, веднага щом осъзнал, че се е заразил с коронавируса. "Те ме посъветваха да стоя изолиран в болничната стая, въпреки липсата на симптоми, а след това да стоя изолиран в дома си". "Докато се потвърди диагнозата, бях настанен в изолирано отделение в болницата, където все още се намирам, като предпазна мярка, а семейството ми също беше помолено да остане изолирано", каза той.

Изследователи от Имперския колеж в Лондон мислят, че са сред първите, започнали изпитания на ваксина срещу новия коронавирус върху мишки, съобщи междувременно АФП. Те се надяват ваксината им да е готова за човешка употреба до края на годината.

Реакцията на мишките ще проличи до няколко седмици. В кръвта им трябва да се появят антитела срещу вируса.

Британските специалисти се надяват първи да започнат изпитания на ваксината с хора и да получат ваксина за масово производство, защото използват в работата си изследванията си върху тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Навсякъде по света изследователи се надпреварват да създадат ваксина. Процесът е сложен и обикновено продължава няколко години, защото трябва дd бъде доказано, че ваксината е ефикасна и безопасна.

Екип на Шанхайския университет също започна тестове на ваксина върху мишки в неделя, съобщи Синхуа.

Коронавирусът 2019-nCoV получи временното име Novel Coronavirus Pneumonia (NCP).

В същото време китайският президент Си Цзинпин, който вчера изненадващо посети с маска болница в Пекин, заяви, че работата за превенция и контрол на коронавируса дава положителни резултати и страната му ще спечели тази битка, предаде Ройтерс, като се позова на китайски държавни медии.

Китай ще изпълни набелязаните икономически и социални цели и ще бъде по-проспериращ, след като битката срещу вируса бъде спечелена, каза президентът в телефонен разговор с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, съобщи ТАСС.