Британската полиция съобщи днес, че 10 тийнейджъри са били сред 39-те виетнамци, открити мъртви в камион в Югоизточна Англия, включително две 15-годишни момчета, предаде Асошиейтед прес.

Полицията публикува списъка на жертвите от един от най-тежките случаи на контрабанда на хора във Великобритания. Властите работиха в сътрудничество с виетнамската полиция и съдебно-медицински органи, за да идентифицират телата, открити на 23 октомври в хладилното ремарке на камион в индустриална зона в град Грейс в Англия.

Миналата седмица полицията потвърди, че всичките жертви са виетнамски граждани. Бяха взети ДНК-проби от семейства във Виетнам, които подозираха, че техни липсващи роднини може би са били в камиона. Полицията добави, че с Ханой в момента се водят консултации за репатрирането на телата, предаде Ройтерс.

Припомняме, че 39 души /31 мъже и 8 жени/ бяха открити мъртви в камион в британското графство Есекс.

Обединеното кралство повдигна обвинения в непредумишлено убийство, пране на пари и подпомагане на нелегална имиграция на шофьора на хладилния камион, в който бяха намерени телата. 25-годишния шофьор на камиона Морис Робинсън беше арестуван и в момента е в ареста.

По случая имаше и българска следа. Оказа се, че камионът е регистриран у нас. Бившите собственици на камиона Томас и Джоана Махер, които бяха първоначално и задържани, са се познавали с българин. Това е Иван Желязков от Варна, който срещат около 2000-та година, когато той живеел в Рочестър, Кен. Допаднали си и станали приятели и бизнес-партньори, разказва българинът пред "Дейли Мейл".

Впоследствие Томас гостувал на Желязков във Варна на връщане от лечение в Турция. Заради разклатено здраве британецът прехвърлил компанията на съпругата си Джоана, затова нейното име фигурира в регистрацията на камиона у нас. Направили го във Варна, а изборът на морския град е заради по-ниската такса - около 400 паунда. Желязков казва, че после семейството е продало камиона през декември миналата година на ирландска компания.

Пред "Дейли Мейл" Иван Желязков изтъква, че офисът му е регистриран на напълно легитимен адрес на партера на 10-етажен блок във Варна и подчертава, че фирмата му не е куха или фалшива. Говорил е с българската полиция.