Британската полиция съобщи днес, че е идентифицирала телата на всички 39 души, открити мъртви в камион в британското графство Есекс, и е известила семействата им, предават Ройтерс и БТА.

"Това е важна стъпка в разследването и ни позволява да работим с колегите от виетнамската полиция в помощ на семействата на жертвите", каза високопоставен полицейски източник.

Всички жертви - 31 мъже и 8 жени - са виетнамци, допълни полицията в Есекс, цитирана от Франс прес.

Обединеното кралство повдигна обвинения в непредумишлено убийство, пране на пари и подпомагане на нелегална имиграция на шофьора на хладилния камион, в който бяха намерени телата. 25-годишния шофьор на камиона Морис Робинсън беше арестуван и в момента е в ареста. 

По случая имаше и българска следа. Оказа се, че камионът е регистриран у нас. Бившите собственици на камиона Томас и Джоана Махер, които бяха първоначално и задържани, са се познавали с българин. Това е Иван Желязков  от Варна, който срещат около 2000-та година, когато той живеел в Рочестър, Кен. Допаднали си и станали приятели и бизнес-партньори, разказва българинът пред "Дейли Мейл". 

Впоследствие Томас гостувал на Желязков във Варна на връщане от лечение в Турция. Заради разклатено здраве британецът прехвърлил компанията на съпругата си Джоана, затова нейното име фигурира в регистрацията на камиона у нас. Направили го във Варна, а изборът на морския град е заради по-ниската такса - около 400 паунда. Желязков казва, че после семейството е продало камиона през декември миналата година на ирландска компания.

Пред "Дейли Мейл" Иван Желязков изтъква, че офисът му е регистриран на напълно легитимен адрес на партера на 10-етажен блок във Варна и подчертава, че фирмата му не е куха или фалшива. Говорил е с българската полиция.

Уверен е, че приятелите му са напълно невинни, описва ги като добри хора, с добро материално положение и репутация, родители на три деца. Британската полицията е конфискувала три техни коли с поръчкови номера.

Виетнамската общност на Острова е предала на властите двайсетина снимки на хора в неизвестност. Събират се сведения за татуировки и белези.