Филонайз Флойд, брат на убития от полицията в Минеаполис Джордж Флойд, давайки днес показания в Конгреса, заяви, че иска брат му да остане "повече от едно име" в растящия списък на жертвите на полицейско насилие, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Филонайз участва в слушания в Конгреса ден след погребението на брат си, превърнал се в символ на демонстрациите в САЩ и по света с призиви за промяна на полицейските практики и за слагане на край на расовите предразсъдъци, отбелязва АП.

"Ако неговата смърт допринесе за промяна на света към по-добро - а аз мисля, че това вече се случва, това значи, че той е умрял така, както е живял", каза братът на загиналия.

"Хората, излезли по улиците, ви казват: Стига толкова! Бъдете такива лидери на тази страна и на този свят, от каквито има нужда. Спрете болката, направете това, което е правилно", призова той законодателите.

На заседанието, председателствано от шефа на юридическата комисия на Камарата на представителите Джерод Надлър, започна разглеждането на предложения на конгресмените демократи за промени в закона за полицията във връзка с националния дебат относно начините на действие на полицията и расовото неравенство в САЩ.

На заседанието на комисията ще бъдат изслушани и представители на правозащитни организации, и лидери на правоналагащи органи.

Смъртта на Джордж Флойд в Минесота предизвика възмущение и протести в цял свят.