Прокуратурата в северния италиански град Бергамо, тежко засегнат от епидемията от Covid-19, ще изслуша италианския премиер Джузепе Конте в рамките на разследване за управлението на коронавирусната криза, отнела живота на над 34 000 души в страната, предаде Франс прес.

Магистрати ще отидат в Рим, за да говорят с Конте. Те искат също така да изслушат и свидетелските показания на министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и на министъра на вътрешните работи Лучана Ламорджезе. Пред медии Конте каза, че неговото изслушване ще бъде в петък. Той каза, че всички разследвания "са добре дошли" и хората имат правото да знаят как стоят нещата, а правителството има правото да отговаря на въпросите им.

Прокуратурата в Бергамо води няколко разследвания, свързани с епидемията. Това, по което иска да изслуша премиера, касае закъснение в обособяването на така наречената червена зона, включваща две общини в района - Нембро и Алцано Ломбардо, които бяха особено засегнати от епидемията. Централното правителство и властите на областта Ломбардия, където се намират Бергамо и въпросните две общини, си прехвърлят отговорността за закъснението, което доведе до претоварване на здравната система, до повишаване на смъртността и до напредък на коронавируса в района.

В края на май по случая бяха разпитани областният управител на Ломбардия Атилио Фонтана и местният съветник по здравеопазването Джулио Галера. Те казаха, че обособяването на червена зона е от компетенциите на Рим. Тогава министърът на регионалните въпроси Франческо Боча им отвърна, че те самите са можели да обособят червена зона, защото италиански закон им позволяват това.

Днес Италия съобщи за нови 71 починали от коронавирус. С това общата бройка става 34 114. А общата бройка на заразените от началото на пандемията възлиза на 235 763, като в тези данни влизат починалите, оздравелите и хората, които все още не са се възстановили./