Израелската армия трябва да засили натиска върху терористичната групировка "Хамас", чиято система демонстрира признаци на разпадане, каза началникът на генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Херци Халеви, цитиран от Ройтерс.

"Виждаме терористи, които се предават, (което е) знак за колапс на системата, знак, че трябва да натиснем по-силно", каза генерал-лейтенант Халеви по време на среща с израелски войници.

Видео от ивицата Газа, на което се виждат съблечени по бельо палестинци под дулата на израелските военни бе разпространено в няколко канала в Телеграм. С вдигнати ръце те предават оръжията си. 

Израелската армия е обградила от две страни ключовия град в Ивицата Газа - Хан Юнис. Танкове са разположени от източната и северната страна на града, предаде Би Би Си. Бойните машини се придвижват бавно към една от главните улици, водещи към сърцето на града.

Боевете се водят от къща на къща. Наредена е евакуацията на жителите на още един квартал, което според Ройтерс означава, че се готви нова атака. 

"Бомбардировките продължиха цяла нощ. Не спим през нощта, страхувам се за децата си и стоим будни в очакване на нови нападения и сме в готовност да бягаме заедно с тях", споделиха местни жители, цитирани от Ройтерс.

 

Обкръжен е и бежанският лагер Джабалия, блокирани са хиляди. Тел Авив обвинява "Хамас", че използва гражданска инфраструктура за атаките си

Хуманитарната ситуация в Газа се определя като апокалиптична. Около 80 процента от населението е разселено, а заплахата от глад и болести е напълно реална. Според палестински данни, жертвите в анклава вече са над 17 400 души.