Боинг (Boeing Co.) е разработил нов софтуер за управление на полетите за самолетите си 737 МАКС (737 MAX) след неотдавнашните катастрофи в Етиопия и Индонезия, съобщи снощи Федералното управление за авиация на САЩ (FAA), цитирано от ДПА.

Новият софтуер ще бъде с променена защитна система, като заедно с това ще има обновена система за изпращане на предупреждения в пилотската кабина.

Боинг също така е разработил обучение на пилотите, свързано с този софтуер, посочи в изявление управлението, като допълва, че прегледът на монтирането на софтуера и обучението са приоритет за службата.

Федералното управление за авиация на САЩ уточни, че забраната за полети на самолетите на Боинг 737 МАКС 8 и МАКС 9 остава в сила.

Редица страни забраниха полетите на 737 МАКС след катастрофата в Етиопия на 10 март, при която загинаха 157 души. Същият модел самолет на индонезийската авиокомпания Лайън еър (Lion Air) се разби през октомври в Индонезия, като загинаха 189 души. Данните от черните кутии на катастрофиралия в Етиопия самолет разкриват сходства между двете катастрофи.

Вниманието привлича по-специално част от софтуер, използван за контрола на полета. Боинг обеща обновяване на софтуера до април.

"Скоро ще пуснем обновен софтуер за 737 Макс. Работим в сътрудничество с Агенцията за безопасност на полетите, Департамента по транспорт и агенцията за безопасност на транспорта във връзка с всички проблеми на полета на етиопските линии и на Лайън еър от Джакарта. Работим за качеството и сигурността на самолетите, които проектираме и се стремим да запазим доверието, което са ни оказали хората", каза Денис Мюленберг - изпълнителен директор на "Боинг".

В САЩ започна разследване дали "Боинг" и Агенцията за безопасност на полетите са направили достатъчно, преди да въведат защитната система на модела в употреба. Миналата седмица американски медии писаха, че агенцията е пренебрегнала сигнали на свои служители за проблем със системата и ги е инструктирала да оставят въпроса на производителя "Боинг". Meждувременно американските власти наредиха да бъде преразгледан лицензът, който позволява на самолетите "Боинг 737 Макс" да летят.