Армения и Азербайджан си размениха обвинения за стрелба в погранични райони. Ереван съобщи за азерски обстрел и жертви, Баку отговори, че действа срещу арменските провокации.

Какво съобщи Ереван

Азербайджанските въоръжени сили откриха огън по арменски позиции в североизточния участък на границата, в резултат на което трима арменски военнослужещи бяха убити и двама бяха ранени. Това съобщи пресслужбата на арменското министерство на отбраната.

"В резултат на обстрела от азербайджанските въоръжени сили трима арменски военнослужещи бяха убити в граничните райони на Армения. Двама бяха ранени. Боевете продължават", се казва в изявлението на арменското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

По-рано в сряда арменското министерство на отбраната съобщи, че около 03.40 ч. местно време (02.40 ч. бълг. вр.) режимът на прекратяване на огъня е бил нарушен за пореден път от подразделения на азербайджанската армия.

Какво съобщи Баку

Азербайджанските въоръжени сили продължават да отвръщат на действията на арменските въоръжени сили в посока към района на Келбаджар, съобщи в сряда пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, цитирана от ТАСС.

"Азербайджанската армия продължава да предприема ответни мерки, за да потуши провокацията, предприета от арменските въоръжени сили през нощта на 28 юли в посока към района на Калбаджар. Въоръжените сили на Азербайджан предприеха необходимите стъпки за неутрализиране на огневите точки на другата страна. Съобщения за предполагаеми щети по цивилни обекти на територията на Армения не отговарят на действителността и имат чисто дезинформационен характер", се казва в съобщението.

Какво става по границата

От 12 май ситуацията по границата между Армения и Азербайджан остава неспокойна. Тогава арменското военно ведомство заяви, че азербайджанските въоръжени сили в опит за "коригиране на границата" са се опитали да извършат "определени дейности" в един от граничните райони на Сюникска област. По този начин азербайджанските въоръжени сили са нарушили държавната граница на Армения.

Оттогава и двете страни периодично съобщават за инциденти, отбелязва ТАСС.

Присъда

Съд в Азербайджан осъди на 16 юли 13 арменски войници на по шест години затвор по обвинения в тероризъм и незаконно влизане в страната.

Осъдените са сред повече от 60 арменски военнослужещи, които бяха арестувани миналия декември, около месец след края на шестседмичната война между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах.