Учени от Европейското дружество за медицинска онкология констатираха, че приемът на антиандрогенни препарати при раково болни пациенти, заразени с Ковид-19, е снизил смъртността им четири пъти, предават Франс прес и ТАСС.

"Надявам се, че нашите наблюдения ще вдъхновят и други медици да проведат клинични тестове с употребата на потискащи тестостерона препарати при борбата с Ковид-19, заяви Андреа Алимонти, професор в университета в Лугано. Събраните от нас данни говорят в полза на хипотезата, свързваща повишената уязвимост на мъжете с работата на половите им хормони".

На практика още след първите дни на пандемията с коронавируса SARS-CoV-2 в китайския град Ухан медиците забелязаха, че причинената от него болест Ковид-19 значително по-често завършва фатално при мъжете, отколкото при жените. Тези различия биолозите свързаха с обстоятелството, че пневмоцитите в белите дробове на мъжете съдържат значително по-големи количества на молекулите от рецептора ACE2 и от белтъка TMPRSS2, които вирусът използва за проникване в клетките.

Проф. Алимонти и неговите колеги изследвали данните от развитието на инфекцията сред десетки хиляди жители на италианския град Венеция, половината от които били мъже. Десет процента от тях страдали от различни форми на рак. Наличието на онкологично заболяване удвоявало риска от смърт при Ковид-19. Но с карцином на простата нещата се развивали по съвсем друг начин. Така се стигнало до откритието, че мъжете, вземащи антиандрогенни препарати заради карцинома, умирали 4-5 пъти по рядко от пандемията, в сравнение с другите онкоболни. Освен това те значително по-леко изкарвали вирусната инфекция.

Било установено, че само една четвърт от 5 273 жители на Венеция на такива лекарства, получили заразяване от Ковид-19. Никой от тях не починал, което не било характерно за техните съграждани, на които не били предписани антиандрогенни лекарства.

Учените обясняват това явление с факта, че споменатите медикаменти понижават нивата на белтъка TMPRSS2, който участва в развитието на тумори на простатата и в разпространението на коронавируса в други части на организма