Три дни след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в наказателната колония №3 в село Харп в Ямало-Ненецкия автономен окръг, семейството му все още не е видяло тялото му, а от Следствения комитет на Русия са уведомили майка му Людмила Навалная и адвокатите й, че причината за кончината на 47-годишния й син все още не е установена. Това съобщи в профила си в социалната мрежа "Екс" говорителят на опозиционера Кира Ярмиш.

По думите ѝ следствените органи са заявили, че срокът на разследването ще бъде продължен, но без да уточняват с колко.

47-годишният Алексей Навални е издъхнал в 14.17 часа (местно време) на територията на ИК-3 "Полярен вълк" в Харп. Малко преди това по време на разходка той се е почувствал зле и е изгубил съзнание. От Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщиха официално, че медицинският персонал на затвора незабавно е пристигнал на място, бил е извикан и екип на Бърза помощ. Проведени са всички необходими реанимационни мероприятия, но въпреки това Навални е починал.

Кира Ярмиш добави, че майката на починалия опозиционер - Людмила Навалная не е била допусната до моргата в руския град Салехард.

"Единият от адвокатите буквално беше избутан навън", заяви Ярмиш и посочи, че служителите на моргата не са пожелали да отговорят на въпроса къде е тялото на Навални.

Междувременно руският независим новинарски сайт "Медиазона" съобщи, че са прегледали записите от видеокамерите на единствената сухопътна връзка между градовете Салехард и Лабитнанги над река Об. Те показват, че вечерта на 16 февруари - минути преди полунощ - по пътя е преминал кортеж от четири коли на Федералната служба за изпълнение на наказанията и Пътна полиция.

Според "Медиазона" именно в един от тези автомобили може би е тялото на Алексей Навални. 

Заснетите коли са четири. Първата от тях е на руската Пътна полиция. Следва я сив седан без опознавателни знаци, а след него се движи УАЗ "Буханка" на ФСИН. Край на колоната слага още един автомобил на Пътна полиция.

От сайта допълват, че са се сдобили със записите от двете камери за период от една седмица - от 11 до 17 февруари, като в момента ги преглеждат. 

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу Русия

Надяваме се, че Европейският съюз скоро ще вземе решение за 13-и пакет от санкции срещу Русия, заяви германската външна министърка Аналена Бербок, като добави, че при тази стъпка ще се вземе предвид смъртта на Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис заяви днес, че ЕС трябва "най-малкото да затегне" санкциите срещу Русия след смъртта на Алексей Навални, защото "половинчатите мерки" не са достатъчни, за да спрат руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Ако Украйна падне, всички много ясно разбират: ние ще бъдем следващите. Путин няма намерение да спре, той няма да може да спре", заяви Ландсбергис преди срещата на външните министри на ЕС в Брюксел, където към тях ще се присъедини и вдовицата на Навални - Юлия Навалная.