Иран не бива да се включва във войната в ивицата Газа, заяви в събота в Техеран виден ирански политик в коментар за вестник "Етемад", предаде ДПА.

"Онези в Иран, които искат да се включат във войната в ивицата Газа, трябва да знаят, че ционисткият режим иска точно това", каза Голам-Хосеин Хадад-Адел. Участието на Иран в конфликта ще доведе до война със Съединените щати, каза Хадад. В подобна война Израел ще бъде от "безопасната страна", добави той, информира БТА.

Хадад-Адел е смятан за част от ултраконсервативното движение в Ислямската република и участва в съвета, който решава споровете в иранската политика и съветва върховния лидер Али Хаменей.

Отправените от него коментари и забележки обикновено се разглеждат като отражение на тези на Хаменей, който има последната дума по всички стратегически въпроси съгласно иранската конституция, отбелязва ДПА.

След нападенията от 7 октомври Техеран многократно изразява подкрепата си за палестинското движение "Хамас", но и отрича пряко участие в планирането на атаките или тяхното изпълнение.

Въпреки това по време на демонстрации, но и вътре във военните среди в Иран се чуха призиви Техеран да подкрепи по-активно "Хамас", в съответствие със силно антиизраелската си политика след Ислямската революция от 1979 г.

Наблюдатели обаче смятат, че е малко вероятно Техеран да се намеси в настоящия конфликт, тъй като страната се намира в икономическа криза и не може да си позволи военна конфронтация с Израел или със САЩ.