Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разговарял със саудитския си колега принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, за да обсъдят предложението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в Газа, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Държавният секретар отново подчерта, че "Хамас" са тези, които стоят на пътя на прекратяването на огъня и че те трябва да приемат споразумението без по-нататъшно забавяне", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Американският президент Джо Байдън представи в петък т. нар. от него израелски план в три фази, предназначен за слагане на край на войната и за възстановяване на опустошената палестинска територия: примирие, освобождаване на заложниците и затворниците, изтегляне на Израел от палестинската територия и възраждане на ивицата Газа.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху реагира с позиция, че Израел е решен да продължи войната до елиминирането на "Хамас". В неделя сътрудник на Нетаняху отбеляза, че предложението на Джо Байдън "не е добра сделка", но въпреки това Израел го приема.

В същото време някои крайнодесни членове на израелския кабинет заплашиха да се оттеглят от коалицията.