Бившият личен адвокат на американския президент Доналд Тръмп - Майкъл Коен, е свидетелствал днес, че Тръмп му е наредил да извърши престъпление като уреди плащания за мълчанието на двете жени, твърдящи, че са имали интимна връзка с него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

51-годишният Коен е направил това, признавайки се за виновен по осем наказателни обвинения, включително заобикаляне на данъчните закони, банкова измама и нарушаване на правилата за финансиране на предизборни кампании.

Коен не посочи името на Тръмп в съда, на адвокатът му Лани Дейвис заяви, че той е имал предвид президента.

"Днес той (Коен) се изправи и свидетелства под клетва, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление като направи плащания за две жени с основната цел да повлияе изборите. Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, тогава защо да не бъдат за Доналд Тръмп", отбеляза адвокатът.

Двете плащания е трябвало да осигурят мълчанието на две жени, твърдящи, че са имали връзки с Тръмп, и са били направени преди президентските избори през 2016 година. 

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи през януари, че месец преди изборите Коен е платил на Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифорд, 130 000 долара, за да запази в тайна интимните си отношения с Тръмп от 2006 година. Коен призна, че й е платил от собствените си средства и без знанието на Тръмп.

Макдугъл, според в. "Ню Йорк таймс", твърди, че през 2006 г. е имала близки отношения с Тръмп. Малко преди изборите тя продала историята си на списание "Нешънъл инкуайър" за 150 000 д., но материалът така и не бил публикуван. Медиите подозират, че зад това също стои Коен.

Тръмп отрича тези афери. Според адвоката му Рудолф Джулиани плащанията са били направени, за да се спести неудобството за президента и семейството му и не са свързани с кампанията.

Според прокуратурата Коен е опитал да си възстанови сумите, представяйки фалшиви фактури за правни услуги на компанията на кандидата.

Федералният съд в Ню Йорк му постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването на бившия личен адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември, предаде Асошиейтед прес.

По данни на АП Коен е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен в замяна на смекчаване на наказанието. Сделката предвижда също той да не обжалва евентуална присъда лишаване от свобода от 46 до 63 месеца.

На практика Коен се признава за виновен в нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп с цел да повлияе резултатите от изборите през ноември 2016 година. Нарушението се изразява в нецелево използване на средства, отпуснати за предизборната кампания, посочва ТАСС. Част от тези средства е била използвана, за да се купи мълчанието на Сторми Даниълс и Карън Макдугъл.