Бившият лидер на консервативния блок в германския парламент Фридрих Мерц днес официално обяви, че се кандидатира за председател на Християндемократическия съюз (ХДС), предадоха ДПА и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Така някогашният съперник и критик на канцлерката Ангела Меркел се включи в надпреварата за партийния й пост. Досега още двама политици са обявили кандидатурите си за лидерския пост на ХДС - генералният секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и здравният министър Йенс Шпан.

"Ангела Меркел заслужава уважение и признание за своите постижения през 18-те години начело на партията", каза Мерц в писмено изявление.

"След внимателно обмисляне и след множество обсъждания реших да се кандидатирам за председател на германския Християндемократически съюз на федералния партиен конгрес в Хамбург", заяви той. "Имаме нужда от ново начало и обновление с опитни и по-млади лидери", каза Мерц. "Готов съм да поема отговорността за това и същевременно да направя всичко за укрепване на вътрешната сплотеност и устойчивост на германския Християндемократически съюз", заяви той.

Меркел обяви вчера, че на конгреса в Хамбург през декември няма да се бори за преизбиране като председател на ХДС.

Кой е Фридрих Мерц

Някогашният съперник на Меркел Фридрих Мерц бе първият, който показа, че има интерес да стане нов председател на ХДС, след като канцлерът заяви пред съпартийците си, че не възнамерява да се кандидатира отново за поста.

Бивша изгряваща звезда на германската консервативна политика, 62-годишният политик излезе от националния политически живот през 2009 г., за да се отдаде на друга кариера - на адвокат, след като загуби от Меркел битката за власт в ХДС, отбеляза ДПА.

Експерт по бюджетни въпроси, Мерц си спечели популярност през 2000 г., като отхвърли мултикултурализма и настояваше, че германската култура трябва да бъде доминиращата в страната. Но през 2002 г., две години след като стана председател на ХДС, Меркел отстрани Мерц от ключовия му пост на лидер на парламентарната група на консерваторите.

Ако той наистина реши да се кандидатира за председател на ХДС, Мерц вероятно ще си осигури подкрепата на консервативните и десните партийни членове, които са разтревожени от опитите на Меркел да позиционира партията по близо до центъра и да следва социалдемократически курс.

Той е женен и има 3 деца.