Протестът на "жълтите жилетки" в Брюксел продължава да ескалира. В ранния следобед демонстрантите обградиха сградите на институциите на ЕС в белгийската столица.

Преди броени минути в социалните мрежи беше разпространен видеоклип, който показва опит за нахлуване в сградата на Европейския парламент. За да отблъсне атаките, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестиращите успяха да блокират достъпа до кабинета на министър-председателя Шарл Мишел. Те хвърляха камъни и други предмети срещу полицията, скандирайки "Оставка!". Към 17 часа българско време задържаните са около 100.

Говорителят на Брюкселската полиция Илз Ван де Кеере съобщи, че групата, която атакува сградите на европейските институции, наброява около 400 души. Участниците са тръгнали от различни части на града и са се срещнали пред Европарламента, където са обединили сили.

Атакуван е Домът на европейската история

Снимка: XINHUA/БТА

Причините за протеста не е напълно ясно. Нито Белгия, нито Холандия, където "жълтите жилетки" също са на улицата, предлагат увеличение на данъка върху горивата - катализатор за метежите във Франция през последните седмици.

Демонстрантите в Брюксел използват протестната вълна, за да изразят негодувание от цялостната правителствена политика. По думите им, между управляващите и гласоподавателите зее все по-голяма икономическа пропаст.

Участници в протеста от всички възрасти обясниха, че е трудно да се живее с днешните доходи в "дивия капитализъм", защитаван от управляващите. Направи впечатление участието на много пенсионери и хора от провинцията, които обясниха, че с доходите си не успяват да изкарат месеца.

Полицията отбранява сградата

Снимка: XINHUA/БТА

Недоволните се заканват, че "Идва социалната зима" и настояват за незабавна оставка както на белгийския премиер Шарл Мишел, така и на френския президент Еманюел Макрон.

В същото време местни медии и разпространяват снимки, от които се вижда как част от протестиращите са предварително подготвени за сблъсъци. Най-агресивните от тях са екипирани маски, пръчки и бутилки със запалителни течности.

Свален на земята протестиращ в белгийската столица

Снимка: AP/БТА

Данни на вътрешното министерство, цитирани от местни медии, показват, че днес полицията е задържала около 400 "жълти жилетки" при общ брой на протестиращите около 1000, предаде БТА.

Пояснява се, че в късния следобед само най-твърдите привърженици на протеста са останали по улиците на столицата. В началото на сблъсъците, при които са пострадали трима полицаи, на протестиращите е била дадена възможност да се изтеглят, но при условие, че бъдат снимани и личните им данни бъдат записани.

Протестът в Брюксел днес не бе разрешен. Въпреки това властите позволиха на "жълтите жилетки" да се съберат, но преградиха предварително достъпа им до мястото, към което първоначално се бяха запътили - района с институциите на ЕС. Движението в града бе силно затруднено за няколко часа, но в късния следобед се съобщава за успокояване на обстановката.