Партията на европейските социалисти (ПЕС) днес избра за свой водещ кандидат за изборите за Европарламент през 2019 г. холандеца Франс Тимерманс, на конгреса си в Лисабон, съобщи ДПА, на която се позова БТА.

Тимерманс (на снимката последният вдясно), който понастоящем е заместник-председател на Европейската комисия, се надява да наследи сегашния й председател Жан-Клод Юнкер на изборите през май.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев по време на конгреса. Крайният вдясно е Франс Тимермансесът на

Снимка: ПЕС

На 6 ноември Тимерманс излезе на преден план като водеща фигура на ПЕС на изборите за ЕП, след като единственият му съперник - словашкият дипломат и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергетиката, се оттегли от надпреварата.

Днес той беше избран единодушно от близо хилядата делегати на конгреса.

"Изборите през май, приятели мои, не са обикновени избори. На тези избори е заложено толкова много, колкото и през 1979 г., когато за първи път Европа е гласувала на преки избори за ЕП. Тези избори са за душата на Европа. Защото изборът, който е поставен пред нас, е дали да продължим да се основаваме на демокрацията, върховенството на закона и уважението към основните човешки права. Или да се върнем към управлението чрез сила", заяви Тимерманс след избора, цитиран от БНР.

"Миналото е наш учител. Но миналото не трябва да бъде наше бъдеще, иначе ще се загубим. За бъдещето трябва да мислим, защото светът се променя със светлинна скорост. Няма обичайни практики, няма "нека бъде така, остави го". Или ще станем господари на собствената си съдба, или ще се превърнем в роби на събития извън нашия контрол. Това трябва да разберем като европейци", изтъкна Тимерманс.

Най-големият блок в настоящия състав на ЕП, Европейската народна партия (ЕНП), на 8 ноември избра германеца Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за Европарламент през 2019 година.

По-рано днес Тимерманс изрази пред български журналисти в Лисабон своята и на Европейската комисия позиция, че България е готова за присъединяване на морското и въздушно пространство към Шенген. Крайно време е, България свърши чудесна работа, членството не трябва да се обвързва с нищо друго, отбеляза той.

Тимерманс подчерта, че ще настоява за влизането на България в Шенген пред Европейския съвет и пред своята страна - Холандия, която, както е известно, е една от страните против.